Piet-Hein Spieringhs – De Vlechterij

De Vlechterij

Piet-Hein Spieringhs richtte de Vlechterij op in 1995. Ik was al jaren bezig met vlechten en wilde niets liever dan zorgen dat dit prachtige ambacht blijft bestaan. Dat kan alleen door er bekendheid aan te geven en kennis over te dragen. Verder vind ik het belangrijk dat de vele teensoorten waarmee van oudsher wordt gevlochten, behouden blijven.

De Vlechterij staat voor het vlechten met wilgenteen in de breedste zin:  kunstobjecten, vrije vormen en de grootst denkbare tuinschermen. Levende wilgenobjecten voor in speelplaatsen, of in groene buitenruimte. Wij leveren maatwerk. 

De Vlechterij voorziet deels in haar eigen grondstof uit eigen grienden (velden waar wilgen geteeld worden). Wij telen eenjarige teen voor het mandwerk en meerjarige wilgenstaken voor de tuinschermen en andere vlechtobjecten. Onze eigen grienden zijn onbespoten.

Over het vlechten van historisch mandwerk heb ik een boek geschreven, dat nog steeds regelmatig aftrek vindt. Het boek, van Wilg tot Mand, bevat naast vele mand beschrijvingen ook een dvd met instructies voor het uitvoeren van de verschillende vlechttechnieken, zoals bodems, kimmen, inslag, randen en oren aanzetten.

Voor meer informatie zie vlechterij.nl

Lieve Lieckens

Hallo, ik ben Lieve Lieckens en ben ambachtelijk mandenvlechtster van beroep. Met meer dan 25 jaar ervaring heb ik mij gespecialiseerd in manden vlechten op maat, het maken van reuzen en het leveren van diensten zoals cursussen/workshops en herstellingen. 

Als ambacht ben ik dagdagelijks bezig met niet alleen de kwaliteit, maar ook de duurzaamheid van mijn vakmanschap. Door het gebruik van de juiste materialen en met een mindset voor de zorg van de natuur, resulteert dit in ecologische en duurzame producten.

Mandenvlechten voor mij is de creatie van unieke stukken en het delen van mijn passie met jullie. 

Op mijn website vertel ik u graag over alles wat te maken heeft met vlechtwerk en het leven van een ambacht. Als je meer wil weten, aarzel dan niet om mij vrijblijvend te contacteren.

U kunt mij vinden op Instagram op Facebook én op Youtube Vitrine de l’Artisan/Ambacht in de Kijker (2022) Lieve Lieckens

 

Gerda Legrand – Vlechtatelier

Van kindsbeen af ben ik steeds bezig geweest met allerhande handwerken.
Als dochter uit een kunstenaarsfamilie zit het creatieve reeds in mijn genen
Zo zag ik jaren geleden een oude man een mand maken in wilgentenen.
Ik vond het zo fascinerend dat deze oersterke manden gemaakt werden
van enkel takken en behoorlijk wat technische vaardigheden.

Doordat ik oog en blijkbaar talent heb om dingen zelf uit te zoeken ben ik
met vallen en opstaan aan de slag gegaan als selfmade women.
Ik heb slechts hier en daar een basiscursus gevolgd.
Ik werk met allerlei materialen zoals hopranken, berken- wilgenbast,
wilgentenen, grassen, biezen, stro, pitriet, rotan, waterhyacint, ….

In 2007, nu 16 jaar geleden, startte ik als fulltime zelfstandige een eigen
Vlechtatelier.
Tot op heden geef ik heel veel lessen, atelierbezoeken voor groepen, lezingen,
herstellingen van meubelen, opdrachten voor particulieren en designers …
Reeds meer dan 7 jaar ben ik de enige leverancier voor biermandjes van
Brouwerij 3 fonteinen. Deze mandjes worden wereldwijd verkocht.

Ik ben heel dankbaar voor de vele cursisten, collega’s, klanten, kinderen
die ik heb leren kennen gedurende deze jaren.
Vlechten verbindt mensen, ongeacht hun achtergrond, leeftijd, intelligentie of
beperkingen.
Dat maakt mijn ambacht zo uniek.
Het is en blijft een passie, die ik na al die jaren nog met veel plezier beoefen.

Super bedankt, dat jullie me zijn blijven steunen en mijn passie mee hebben
beleefd.
Op naar de volgende jaren met veel leuke momenten van vriendschap en
vlechtplezier:))

Van FOD kreeg ik het erkend ambachtslabel (enkel voor professionele
ambachtlieden)

Je kan me vinden via Vlechtatelier op facebook en instagram, en op Youtube
Of inschrijven op mijn nieuwsbrief (4 x per jaar)

 

 

 

Jan de Vos en José Schilder – De Mythe

In het jaar 2000 zijn Jan de Vos en José Schilder samen Mandenmakerij de Mythe begonnen.

Een Mythe, omdat ons gezegd werd dat je van het ambacht mandenmaken in deze tijd niet meer kan bestaan. Mythe is zo’n mooi woord, het prikkelt de fantasie. Met die energie hebben we de mandenmakerij vorm gegeven.

Jan is in 1987 begonnen met vlechten uit een boekje en met twijgen van de knotwilgen in zijn tuin. Hij kwam al snel tot de ontdekking dat daar meer voor nodig is. Vele cursussen volgden.
José begon in 1989 met een cursus mandenmaken in het Zuiderzeemuseum, gegeven door Tonny Gerfen. Gevolgd door veel oefenen naast Tonny in de werkplaats van het Zuiderzeemuseum. Met gevolg een stage in een mandenmakerij in Basel, Zwitserland. Daarna is ze voor zichzelf begonnen om in 2000 samen met Jan Mandenmakerij de Mythe op te zetten.

Het begon met een mix van cursussen geven, opdrachten vlechten en schuttingen “tunen” vlechten.
Inmiddels vlechten we vooral grafmanden en baren, dat zijn manden waar overledenen in begraven of gecremeerd kunnen worden. Daardoor blijft er weinig tijd over voor de “gewone” opdrachten.
Af en toe maken we nog tijd voor het geven van cursussen of komen vlechters die het vak beter onder de knie willen krijgen bij ons in de leer.

De wilgentenen waar we mee vlechten telen we deels zelf. De oogst van eigen wilg is niet toereikend, daarom kopen we ook wilg in bij verschillende twijgtelers in Nederland en België.

Kijk op onze site Mandenmakerij de Mythe voor meer informatie.

Anja van der Veer – Mandenmakerij MUDZ

Mandenmakerij MUDZ is gelegen in het buitengebied van het Drentse Dalen.

Hier vlecht ik functionele sterke manden voor dagelijks gebruik.

Mijn fascinatie voor wilg ligt in het creatieproces; in de verwondering dat je van een bos twijgen een sterke mand kan vlechten die jaren meegaat en de voldoening van het “maken” met je handen.

Het goed en vakkundig leren vlechten is een proces van jaren. De stap naar beroepsvlechter kon ik maken door in de leer te gaan bij  een meestervlechter en veel…..heel veel te oefenen. 

‘MUDZ manden’ kenmerken zich door het gebruik van diverse  soorten wilg, met ieder hun eigen kleur. Elke mand vormt zo een uniek exemplaar. Een groot deel van de gebruikte wilg oogst ik van eigen griend (veld met wilgenstruiken.)

Op het veldje heb ik zo n 15 verschillende soorten staan. Het hele proces van plant tot mand kun je bij de boerderij bekijken.

Ik werk graag in opdracht, een ‘mand op maat’ is en blijft een uitdaging die ik graag aan ga.  
Aan huis geef ik cursussen en workshops, binnen in de werkplaats of buiten op het ‘vlechtveldje’ bij de griend.
In de zomermaanden demonstreer ik het manden vlechten in museumdorp Orvelte.

Wil je meer weten over vlechtworkshops, -cursussen en mijn werk? Kijk dan op www.mudz.nl.

Barbara Mahler – De Takkenvrouw

Ik ben Barbara Mahler, de Takkenvrouw. Mijn eerste cursus mandvlechten volgde ik in 2002 bij Willem de Ridder. Al snel daarna werd ik een vaste gast op de Zomervlechtschool in Wilhelminaoord. Sinds 2012 heb ik mijn eigen werkplaats in Lhee/Drenthe. 

Vlechten is voor mij een manier om me te uiten. Ik ben geschoold op de oude traditionele manieren en tegelijkertijd voel ik me vrij genoeg om te experimenteren en mijn grenzen te verleggen. Een eigen draai geven aan mijn vlechtwerk, dat maakt me blij. Beginnen aan een mand of vlechtwerk zie ik iedere keer weer als een nieuwe uitdaging.  

De blijdschap van het maken deel ik graag met anderen. De werkplaats staat het hele jaar rond open voor andere vlechters. In een wekelijkse vaste groep, regelmatig georganiseerde vlechtdagen, cursussen en workshops. 

Wil je meer weten? Kijk dan op mijn website www.detakkenvrouw.nl

Iris Deckers – Strowerk

Stro, natuurlijk en met oneindig veel mogelijkheden.

In 2017 heb ik mijn eerste korfvlechtcursus gehad, bijenkorven, manden. Het lukte meteen en voelde heel vertrouwd. Mijn passie kwam naar boven; heerlijk bezig zijn met halmen, met stro dat net daarvoor op de velden gegroeid was.

Alles komt zonder moeite samen.
Strovlechten, oogstsymbolen, himmeli, decoraties van stro.
Een heerlijk clubje, stromensen waar ik zo tussen pas, ieder met passie.

En dan, rogge en tarwe zelf verbouwen; een stukje grond op de volkstuin in ons dorp, een
paar mensen die je helpen met frezen, zaaien en oogsten met een zicht.
Hoogtepunt? Ruisende halmen, vogels, zon.
Niets zo fijn als vlechten midden in je eigen graanveld.

Kijk voor meer informatie op www.strowerk.nl
Of ga naar Instagram voor mijn laatste creaties op @strowerk

Mieke Langenhuizen – ‘t Wilgennest

Gefascineerd door gevlochten structuren.

Dat is wat mij is overkomen. Ik ben Mieke Langenhuizen van Vlechterij ’t Wilgennest en ik was altijd al geïnteresseerd in vlechtwerk, maar toen ik zelf ging vlechten in 2003 was het hek van de dam. Ik heb mij verdiept in het vlechtwerk van andere culturen en zag de prachtige manden en vormen, ieder gemaakt met de materialen die in de eigen omgeving aanwezig zijn.

Zo worden er grassen, takken, bast, wortels en nog vele andere, meestal natuurlijke materialen gebruikt, alles geschonken door Moeder Aarde en ieder met hun eigen kleuren en structuren. De grote variatie aan allerlei technieken gebruikt in traditionele manden of in moderne sculpturen, ontdekt door de vele oude culturen in de wereld, fascineren mij mateloos.

Kijk je verder in onze moderne industriële tijd dan is er weinig aan het proces van het maken  veranderd, alleen de enorme variatie aan materialen brengt nog veel meer mogelijkheden. In mijn werk probeer ik deze materialen en technieken samen te brengen en tot een geheel te vormen.

Ik was zo gelukkig om te kunnen werken met een aantal geweldige binnen- en buitenlandse vlechters die mij verder hebben begeleid bij mijn ontwikkeling. De opleiding  Textiele Kunsten, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol, België heeft daar nog een extra dimensie aangegeven.  De kennis die ik zo in de loop van de jaren heb opgedaan gebruik ik nu om door te geven aan iedereen, van jong tot oud, die er in geïnteresseerd is en voor het  creëren en het restaureren van gevlochten structuren.

Wil je meer weten en leren kijk dan op www.wilgennest.nl

Corry Hansen

Ik ben Corry Hansen en vlecht sinds 1991. Eerst heb ik als hobbyist een aantal zomercursussen gedaan en later in 1997 ben ik als werknemer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaan vlechten en heb ik nog veel cursussen gevolgd. Later ben ik als zelfstandig vlechter doorgegaan.

Sinds een paar jaar vlecht ik als vrijwilliger bij het Zuiderzeemuseum. Ik ben in archeologie geïnteresseerd en heb daarom een model nagevlochten van een opgegraven fuik uit de Bronstijd.

Jeanny Bouwen – De Ratelaar

Onze mandenmakerij wil een geborgen plaats zijn voor wilg, mens en ambacht. Het is een warme plaats waar je wilg kan ruiken en voelen. Deze wilg nodigt je uit om je soepel op te stellen tegenover onze huidige consumptiemaatschappij. Wij zien het als onze missie om op deze manier, met veel respect voor de oude technieken, een transitie te maken naar de toekomst.

Inmiddels deel ik deze passie via mijn manden, workshops, demonstraties in het openluchtmuseum Bokrijk,… en kan je bij ons terecht voor restauratie, herstellingen en maatwerk.

Het is al jaren duidelijk dat onze zoon deze passie deelt. Op zijn vijfde maakte hij zijn eerste eigen mand. Op zijn elfde vond hij zijn echte passie, tijdens een zomervlechtweek bij Esmé Hofman, het fijnscheenwerk. Vijf deelnames en evenveel enthousiasme later, bood zij aan hem in de leer te nemen. Zo volgden we samen een tweejarige leerling-meester traject bij haar (2019 tot 2021). Dit geeft een extra dimensie aan onze werkplaats.’
 
Wil je meer weten, neem dan eens een kijkje op onze website: mandenmakerijderatelaar.be