Daniel De Rycker

Als educatief stadsimker in Gistel (B) ontvang ik jaarlijks zo’n ruim 200 kinderen op de educatieve bijenhal.  Daar vertel ik over het wonderlijke leven van de honingbij.

Ik probeer hen zo bij te brengen dat ze zorg moeten dragen voor onze natuur. Ze kunnen ook binnenkijken in een kast. Om het verschil aan te tonen hoe er vroeger geïmkerd werd, wilde ik een bijenkorf hebben. Toen ik de kans kreeg om in eigen regio een cursus traditioneel korfvlechten te volgen met als docent Rob Triest, aarzelde ik geen seconde om mij in te schrijven. Mijn papa  was visser, maar ook zeilmaker en breide visnetten. Als kind vulde ik zijn vlechtnaalden op. Deze vlechthandelingen zullen dus wel in de genen zitten. Vanaf de eerste vlechtsteek op de korfvlechtcursus voelde ik mij goed in deze bezigheid. Sedertdien heb ik al een aantal korven gevlochten in roggestro, biezen, vlas of wilgenteen. Telkens probeer ik iets nieuws. Omdat rogge zeer moeilijk verkrijgbaar is bij ons heb ik er vorig jaar zelf gezaaid en geoogst.

Ook nu weer zal ik er zaaien.

Regelmatig word ik nu gevraagd op ambachtsmarkten om er te vlechten. Deze zomer was ik nog actief korfvlechter in het Openluchtmuseum Bachten de Kupe in Izenberge op de dag van de ambachten. Dit jaar heb ik zelf een vlechtcursus georganiseerd en er les gegeven.

Zo probeer ik ook andere geïnteresseerden warm te maken voor deze rustgevende zijsprong van het imkeren.

Daniel De Rycker
Educatief stadsimker Gistel
Korfvlechter

Vrijheidsstraat 11
8470 Gistel Snaaskerke
België

Tel 0032 476 23 53 54