Rien Stuijts - De Stoelmatter

Even voorstellen, zo begint ook mijn website (www.destoelenmatter.nl).

Ik ben Rien Stuijts, al jaren lang (wellicht een vreemde eend in de bijt tussen al de mandenvlechters) lid van de Vereniging van Vlechters. Al meer dan 25 jaar houd ik me bezig met stoelenmatten.

Daarvoor maakte ik al manden, waarin ik me in 2000 verder wilde gaan bekwamen door middel van een stage van 4 maanden in Horb (Zwitserland).

Deze stage zette mijn wereld op zijn kop! Het bleek namelijk, dat er niet enkel manden werden gemaakt daar, maar dat er ook een afdeling stoelenmatten was. Ook dat had al mijn interesse gewekt en er viel ook wel een boterham mee te verdienen, dacht ik toen. Ik werkte destijds nog  in ploegendienst bij de Douane  en in mijn vrije tijd “matte” ik zo af en toe eens een stoel. Het aanbod werd steeds groter en in 2007 (na een burn-out) zette ik abrupt een streep door het ambtenarenbestaan en werd “professioneel” stoelenmatter.

Ik had de tijd mee! Het gezegde: “De een zijn dood is de ander zijn brood” bleek gunstig voor mij te werken. Ook de vraag naar herstel van vintage zitmeubelen was groot en ik specialiseerde mij in herstel van onder andere Martin Visser, Dirk van Sliedrecht, Bas van Pelt en meer van dergelijke ontwerpers van stoelen uit de naoorlogse periode. Ook Deense meubels waren en zijn erg in trek en al snel  na mijn start wisten particulieren en retailers mij  goed te vinden.

In 2015 werd ik (mijn ambacht) vermeld op de lijst van immaterieel erfgoed in Nederland. Dit was voor mij aanleiding om het ambacht door te geven. Dit doe ik door middel van het opleiden van kandidaten, die het er voor over hebben om 1 keer per week (met soms lange autoritten) naar Zundert te komen en daar onder mijn supervisie het vak te leren. De stage is geheel kosteloos, maar ik stel daar wel wat eisen tegenover zoals  inschrijven bij Kamer van Koophandel,  BTW-nummer aanvragen en website laten maken. Om het vak te leren zijn vooral inzet, motivatie en doorzettingsvermogen de voornaamste pijlers.

Inmiddels zijn er al drie stagiaires opgeleid, die het aangedurfd hebben om zelfstandig aan de slag te gaan als stoelenmatter.