Johnny Ceyssens

De vlechter

Na mijn studie Tuinaanleg (1997) heb ik een aantal jaren gewerkt als tuinaanlegger. Kringlooptuinen werden al snel een specialiteit. Hier maakte ik voor het eerst kennis met wilgenteen en manden. Eenmaal besmet met de microbe ben ik in de leer gegaan bij Piet-Hein Spierings in Nederland.

Wilgen

Ik richtte “Wilgen” op in 2003. Ik was al jaren bezig met vlechten en wilde niets liever dan zorgen dat dit prachtige ambacht blijft bestaan. Dat kan alleen door er bekendheid aan te geven en kennis over te dragen. Verder vind ik het belangrijk, dat de vele teensoorten waarmee van oudsher wordt gevlochten, behouden blijven.

Daarom is “Wilgen” zo’n veelzijdig bedrijf geworden; naast het vlechten van tunen of vlechtheggen geef ik cursussen en teel ik een grote verscheidenheid aan (onbespoten) teensoorten.

De toekomst

Het overdragen van de ambachtelijke kennis, en zo voorkomen dat deze verloren gaat, is cruciaal voor mij. Na het klassieke en traditionele van het “tunen” ben ik toe aan een volgende uitdaging: het vlechten van vrije vormen, zoals levende wilgenbanken, bijzondere tunnels, een prieel of een nest; dit eventueel in samenwerking met productdesigners of uit mijn eigen creatieve gevoel.