Piet-Hein Spieringhs - De Vlechterij

De Vlechterij

Mijn naam is Piet-Hein Spieringhs, oprichter van de Vlechterij in 1995. Ik was al jaren bezig met vlechten en wilde niets liever dan zorgen, dat dit prachtige ambacht blijft bestaan. Dat kan alleen door er bekendheid aan te geven en kennis over te dragen. Verder vind ik het belangrijk, dat de vele teensoorten waarmee van oudsher wordt gevlochten, behouden blijven.

De Vlechterij staat voor het vlechten met wilgenteen in de breedste zin:  kunstobjecten, vrije vormen en de grootst denkbare tuinschermen, levende wilgenobjecten voor op speelplaatsen, of in de groene buitenruimte. Wij leveren maatwerk.

De Vlechterij voorziet deels in haar eigen grondstof uit eigen grienden (velden waar wilgen geteeld worden). Wij telen eenjarige teen voor het mandwerk en meerjarige wilgenstaken voor de tuinschermen en andere vlechtobjecten. Onze eigen grienden zijn onbespoten.

Over het vlechten van historisch mandwerk heb ik een boek geschreven, dat nog steeds regelmatig aftrek vindt. Het boek, van Wilg tot Mand, bevat naast vele mandbeschrijvingen ook een dvd met instructies voor het uitvoeren van de verschillende vlechttechnieken, zoals bodems, kimmen, inslag, randen en oren.

Voor meer informatie zie vlechterij.nl