Mieke Langenhuizen - 't Wilgennest

Gefascineerd door gevlochten structuren.

Dat is wat mij is overkomen. Ik ben Mieke Langenhuizen van Vlechterij ’t Wilgennest en ik was altijd al geïnteresseerd in vlechtwerk, maar toen ik zelf ging vlechten in 2003 was het hek van de dam. Ik heb mij verdiept in het vlechtwerk van andere culturen en zag de prachtige manden en vormen, ieder gemaakt met de materialen die in de eigen omgeving aanwezig zijn.

Zo worden er grassen, takken, bast, wortels en nog vele andere, meestal natuurlijke materialen gebruikt, alles geschonken door Moeder Aarde en ieder met hun eigen kleuren en structuren. De grote variatie aan allerlei technieken gebruikt in traditionele manden of in moderne sculpturen, ontdekt door de vele oude culturen in de wereld, fascineren mij mateloos.

Kijk je verder in onze moderne industriële tijd dan is er weinig aan het proces van het maken veranderd, alleen de enorme variatie aan materialen brengt nog veel meer mogelijkheden. In mijn werk probeer ik deze materialen en technieken samen te brengen en tot een geheel te vormen.

Ik was zo gelukkig om te kunnen werken met een aantal geweldige binnen- en buitenlandse vlechters die mij verder hebben begeleid bij mijn ontwikkeling. De opleiding  Textiele Kunsten, aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol, België heeft daar nog een extra dimensie aangegeven.  De kennis die ik zo in de loop van de jaren heb opgedaan gebruik ik nu om door te geven aan iedereen, van jong tot oud, die er in geïnteresseerd is en voor het  creëren en het restaureren van gevlochten structuren.

Wil je meer weten en leren kijk dan op www.wilgennest.nl