KAAK- en KOSTMAND


Beschrijving van het vlechten van de Kaak- en Kostmand


MATERIAAL
5 Staken 10 mm. bij de voet; deze worden als doorleggers gebruikt in de bodem i.p.v. stekken. Deze staken lopen door in de wand en de rand van de mand.
1 staak 9 mm. en 1 staak 8 mm. als bijsteker,
16 staken 8 mm. lengte 1.80 mtr.,
9 kimtenen 7 mm. lengte 1.60 mtr.
1 bos inslagteen; dat kunnen rustig afgeknipte staken zijn.


WERKWIJZE
Techniek:
Gematte bodem en wand. Geen bovenkim. Rand van 2 achter en 3 voor.

Bodem:
Leg de twijgen neer zoals op de tekening, met een middellijn van 26 cm. Zorg dat de staken een op een gezet zijn en begin dan, na een paar ronden paren, als de twijg dunner wordt met het matten van de bodem.
Hecht af als de bodem 21 cm. doorsnee is. Snoei de korte stekken af, er zijn ook 5 lange staken in de bodem. Steek daar de andere staken bij. Omdat de mand gemat wordt, moeten er een oneven aantal staken zijn in de mand. Bij deze mand komt er een minder bij een staak daar, waar de ruimte tussen de staken het minste is.
De kimtenen worden met de voet ingestoken in het vlechtwerk, door de kimtenen rechts van een staak in te steken. Kim met drie, 2 voor en 1 achter. Vlecht ruim een ronde, draai het werk om, prik de staken aan en stop de staken in de hoepel. Vlecht vervolgens de weerkim.
Wanneer de kimtwijgen dunner worden, worden de kimtwijgen met de voet bijgestoken. Er wordt dan met dubbele kimwtijgen gevlochten. Vlecht de weerkim een ronde lang, daarna wordt verder gevlochten met matjes van 3 soms 4 tenen. Vlecht de wand een beetje bol naar buiten.

Bij een hoogte van 20 cm. moet de middellijn 42 cm. zijn.
Ga voor die tijd op een hoogte van 17 cm al naar binnen, door de staken, waar het matje voorlangs gaat naar binnen te duwen. Zo gaat het geleidelijk. Op de hoogte van 35 cm. moet de middellijn 40 cm. zijn, dus de mand gaat boven iets naar binnen.
Er wordt geen bovenkim gelegd bij deze mand.
De rand wordt voor 4 staken langs gelegd en achter 2.
Er wordt een flink oor gelegd met een hoogte van + 8 cm. of een handbreedte.
<< TERUG NAAR OVERZICHT