LEDENPAGINA


Het Nationaal vlechtfeest gaat door
aldus Rien Brinkman

In het vlechtbulletin 35 van juni 2013 is aangekondigd, dat de VvV zou gaan proberen om een nationaal vlechtfeest te organiseren in samenwerking met VIVARA. Wel, dat feest gaat er komen; het gaat heten "Nationaal Natuur- en Vlechtfestival". Inmiddels doen er aan beide dagen ruim 10 deelnemers mee en het aantal groeit nog. Het aanbod is uitermate gevarieerd, van coracle tot eendenbroedkorf en fijnscheenwerk aan toe. De VvV zorgt voor de vlechtactiviteiten; VIVARA zorgt voor alle faciliteiten die zo'n festival met zich meebrengt. Naast vlechtwerk zullen er ook diverse natuurorganisaties acte de présence geven. Wie wat nieuwe ideeën op wil doen, boeken of gereedschap aan wil schaffen, moet zeker eens komen kijken. Of wat we eigenlijk nog liever zien, neem een mand in wording of vlechtwerkje mee en kom gezellig meedoen. Hoe dan ook: mis het niet.Tot ziens in Vierlingsbeek.

De datum: 7 en 8 september 2013 van 10.00 to 17.00 uur
De locatie: Overloonseweg 11c Vierlingsbeek


Ontmoet de VvV op Facebook (door Lucienne Krämer)

Veel van onze leden weten ons al te vinden via de website. Anderen bezoeken regelmatig websites van collega's in binnen en buitenland.
De laatste jaren zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van de sociale media. Zelf ben ik een fervent gebruiker van Facebook. In april van dit jaar trok ik de stoute schoenen aan en zette zelf een Facebook-groep op onder de naam 'Wonderful Willow'. Tot mijn verbazing werd deze groep een enorm succes. Mandenmakers en vlechtkunstenaars van over de hele wereld sloten zich aan om met elkaar in contact te komen, informatie te delen en elkaar te inspireren. Het is gewoonweg heerlijk om te zien hoe er in korte tijd een zeer levendige uitwisseling van informatie, foto's en uitnodigingen voor evenementen en persoonlijk contacten tot stand kwam. De liefde voor het ambacht en de vlechtkunst verbindt!
Binnen de groep worden veel links doorgegeven die voor menig vlechter interessant zijn. Zo heeft onze Deense zusterorganisatie bijvoorbeeld een Facebook pagina voor hun verenigingsnieuws. Wij dachten dat dat ook iets zou zijn voor onze vereniging.

Inmiddels is er dan ook een Facebook pagina voor de Vereniging van Vlechters; het begin is er. Als je een Facebook account hebt kun je er een kijkje nemen. Je vindt ons door in het zoekbalkje op de startpagina simpelweg 'Vereniging van Vlechters' in te typen. Wanneer je dan boven aan de pagina het 'Vind ik leuk' balkje aan klikt kun je een boodschap achterlaten op ons prikbord. Als je een leuk nieuwtje, een interessante link of een mooie foto wilt delen, kun je die natuurlijk ook zelf op het prikbord plaatsen. Heb je vragen, dan kun je die hier aan de anderen stellen.
Onze Facebook-pagina is nu nog in de opstartfase. Er staat nog niet veel informatie op. In de toekomst zal dat zeker gaan veranderen. Facebook is tamelijk gebruikersvriendelijk, dus laat dat geen beletsel zijn om je in de wereld van de sociale media te begeven.

Enkele andere interessante Facebook pagina's zijn: Pileforingen.DK - Dunbar Gardens - Osier de Guédroit en Fiberarts/Valley Fiber Life.
Onze vereniging actief op het vlechtfestival
in Nowy Tomysl (Polen)


In Augustus-2011 zijn we met enkele leden naar een internationaal vlechtfestival in Nowy Tomysl in Polen geweest. We hebben daar twee gevlochten molens (een van wilg en een van stro) tentoongesteld. Ook hebben we deelgenomen aan een "wedstrijd" waarin wij als groep in twee dagen tijd ter plekke nog een derde molen gevlochten hebben.

In de volgende uitgave van het vlechtbulletin vind je een uitgebreid verslag.
Voor wie niet wachten kan, hier is een link naar een website van een poolse krant met alvast wat foto's.
Jac de Cock in actie met kindervlechten

De groep `Blauwe Vogels`, kinderen met een beperking, van de Scouting in St. Anthonis hebben op 16 april 2011 een actieve ochtend gehad in hun blokhut. Onder leiding van Jac de Cock hebben ze een waxinelichthouder voor tuinverlichting gevlochten van wilgentenen. In de winter kan deze ook gebruikt worden om in een boom te hangen als een vetbalhouder om de vogels te voeren.


Een dag eerder heeft Jack met kinderen een Paasmandje gevlochten. Dit was een actieve en geslaagde avond voor 56 kinderen uit Haps die naar hun jeugdhonk Caboose waren gekomen. Met het zelf gevlochten mandje, dat werd gevuld met hooi, een zelfgemaakt kippetje en paaseitjes, gingen ze met enige trots huiswaarts.
Het Wilgenlabyrint van IJsselstein

Het Wilgenlabyrint van IJsselstein werd in 2003 door 400 IJsselsteinse kinderen geplant. Elk jaar wordt het in de winter gesnoeid door enthousiaste vrijwilligers: geroutineerde wilgenknotters, vrolijke buitenmensen, kinderen van 8 jaar en ouder, stedelingen die lekker buiten wilden zijn of nieuwsgierigen die wel eens in een kunstwerk wilden werken. Vogels van allerlei pluimage, waaronder natuurlijk ook diverse labyrintwandelaars, hebben hun twijgjes weggedragen. En daardoor groeit het labyrint elk jaar dieper, breder, hoger... Beeldend kunstenaar Jan van Schaik organiseert ieder jaar een teensnoeidag samen met NME IJsselstein, Eelco Meijer.
Routebeschrijving:
A 2 afslag IJsselstein-Noord
Utrechtseweg (Hier zie je al een bord "Nedereindseplas")
stoplichten rechts: Europaweg
na sneltramspoor rechts
rotonde 3/4 rond, dan met het water aan de rechterhand doorrijden tot de laatste parkeerplaats.
Het labyrint ligt langs het voetpad als je de weg vervolgd.

ME Schilden

Bij het secretariaat was een verzoek binnen- gekomen om ruim 125 geïmporteerde, nieuwe maar afgekeurde, ME-wapenschilden te voorzien van nieuwe rotan handgrepen. Dit verzoek kwam uit Nijmegen en wij hebben een aantal vlechters in die omgeving wonen. Zeer actief zijn Piet Coppes en Jozef Wiegers met hun vlechtavonden in Horssen. Ook in Horssen woont onze penning- meester(s) Hans en Marian Groenen. Anita, onze secretaris, woont in Veghel maar is in de buurt van Horssen geboren en getogen, dus al snel een groep van 5 enthousiaste vlechters bijeengebracht om te kijken of wij dit klusje zouden kunnen
klaren. Normaal zeggen wij vlechters “een handgreep aan een mand zetten is een fluitje van een cent”. Maar als er zeer specifieke technische beschrijvingen en randvoorwaarden worden geleverd waar zo'n handgreep allemaal aan moet voldoen, dan wordt het een heel ander verhaal. De handgreep mag niet dikker zijn dan zoveel cm, niet dunner dan zoveel; de handgreep mag niet breder dan.. , niet hoger op het schild zitten dan .. etc. Dan is het in het begin toch echt wel moeilijk. Na enkele uren hard werken (en gezellig koffie drinken) hadden we de eerste 10 klaar en hadden we besloten dat deze eerst maar moeten worden goedgekeurd alvorens we de overige 115 gaan maken.
Artikel over fijnscheenwerk

Lange tenen, dunne schenen

In het blad Buitenleven (nummer 1 van 2010) is een artikel over de enige professionele fijnscheenwerkster van Nederland (en lid van onze vereniging)Esme Hofman te vinden.

Het hele artikel kunt u hier bekijken.

de "Kolenslede"

Onlangs is in het Vlechtbulletin een artikel veschenen over de kolenslede. Ad van Heist is direct aan de slag gegaan met het bijgaande resultaat.

Eerst wordt een stevig frame gemaakt
Het eindresultaat

Vlechtzomerschool 2008

Een impressie van de vlechtzomerschool 2008 in Wilhelminaoord.

De hele cursusgroep
Een kippenmand met inhoud
Een deel van resultaat van de cursus

Brabantse mandenvlechters houden open dag

Voorzitter Wim Duteweerd en secretaris Anita van Kraaij
Er was een groot assortiment manden te zien
Na afloop van de lange bestuursvergadering van 19 mei kon het bestuur zich eindelijk weer eens in de praktijk van het vlechten begeven met een bezoek aan de Brabantse Mandenvlechters. Zij hadden een jubileummarkt georganiseerd vanwege het 12 1/2 jarige bestaan van de groep onder leiding van Jan Kelders. De overdekte ruimte was smaakvol ingericht en alle vlechters waren gekleed in boerenkostuum waarbij de halszakdoek vastgehouden werd door een klompje met de naam van de vlechter. Er waren veel manden te zien en ook demonstraties stro en buntgrasvlechten. We konden helaas niet bij de feestelijke bijeenkomst van de groep ’s avonds zijn, Jan kreeg hier een exemplaar van broedkorvenboekje uitgereikt en een spiegel met gravering. Het bestuur feliciteert Jan Kelders en zijn vlechters met het jubileum en de mooie markt. We wensen de Brabantse Mandenvlechters als groep een lang leven en veel plezier in het vlechten toe.

Mattenkloppers


In het plaatsje Horssen, in het land van Maas en Waal, heeft de lokale vlechtgroep op haar laatste vlechtavond van het seizoen eens iets heel anders gedaan. Jozef Wiegers, een enthousiast mattenklopper-liefhebber, heeft de groep wilgenteenvlechters mattenkloppers laten maken. Zonder gebruik van een mal, maar in groepjes van twee personen hebben ze samengewerkt en een mooi resultaat laten zien. Het lijkt simpel, maar net als het vlechten niet zomaar gedaan. Ook hier geldt: oefenen baat kunst.