GEWOON AAN BEGINNEN

<< Terug naar Artikelenindex
Uit Vlechtbulletin nr. 1, 2004

door Jaco van Hemert

In de winter van 2000/2001 was dit voor ons een lijfspreuk. Met ons bedoel ik een vriendengroep van 4 man. In de loop van de jaren zijn we fanatiek bezig geweest (en nog steeds) met het breien en repareren van fuiken en andere netwerken. Door middel van het zelf vervaardigen en repareren van diverse materialen voor de binnenvisserij, evenals het geven van cursussen, om dit bijna verloren ambacht weer onder de aandacht van de mensen te brengen.

Druk zat zal je zeggen, toch hadden we allemaal zoiets van; mandenvlechten willen we ook leren. Dit ambacht hadden we al veel op oude ambachtmarkten gezien en het trok ons wel. Zeker ook het vervaardigen van korven, fuiken en manden voor de binnenvisserij, zoals die vroeger gebruikt werden (vlechtschema's over dit onderwerp zijn altijd welkom).
Ambitieus als we zijn, moesten we ook ons hout maar zelf telen. Dit is gemakkelijker gezegd als gedaan. Eerst moet je wel een geschikt stuk grond hebben. Omdat we allemaal uit Werkendam komen, kwamen we vanzelfsprekend in de Biesbosch terecht. Door overleg met Staatsbosbeheer konden we een stukje Biesbosch adopteren, net buiten het nationale park "de Biesbosch".
Het werd een stukje dijk op de polder Steenenmuur. Toen we daar kwamen, zakte de moed ons een beetje in de schoenen. Veel grote wilgen, vlieren en struiken. Deze moesten allemaal verwijderd worden. Met machines konden we er niet komen, dus het werd handwerk. "Gewoon aan beginnen". Na de hele winter bezig te zijn geweest met zagen, rijshaken en snoeimessen, hadden we de eerste winter (2000/2001) 5750 stekken Belgisch rood gepland.

We zijn allemaal wel bekend met de griendcultuur bij ons in de Biesbosch, maar de teelt van teengrienden is hier niet zo bekend. Deze griendcultuur komt veel meer voor in de Alblasserwaard/ Vijfherenlanden. Maar geen nood, in die regio hadden we mensen ontmoet tijdens de les fuikenbreien en boeten in de Schaapskooi in Schoonrewoerd. Piet Bogers wilde ons wel het één en ander vertellen en leren. Van Piet hebben we veel geleerd, zoals het aanplanten en onderhoud van de griend. Het eerste jaar ging alles als gepland, de stekken liepen uit en we hielden de griend schoon door te wieden. De opbrengst van 2001/2002 bedroeg 0 bossen gesorteerd hout.* Intussen hebben 3 van ons een cursus vlechten voor beginners gedaan bij Piet Hein Spieringhs in de Schaapskooi in Schoonrewoerd.

Het tweede jaar hebben we meerdere soorten erbij gezet, nl. Blue 732 stekken, Frans Geel 208 stekken, Green Dix 661 stekken, Oeral 408 stekken en Berijpte Wilg 140 stekken. In totaal hadden we 7899 boompjes staan. De opbrengst was voor 2002/2003 65 bossen gesorteerd hout. Dit was in onze ogen best redelijk voor zo'n jonge griend. Er was ons verteld dat een griend het 4e of 5e jaar zijn top bereikte, dus gingen we enthousiast verder.

Het jaar 2003/2004 verliep iets minder. We kregen wingerd in de griend en dat werd door ons onderschat. Veel bomen gingen dood. Niet alleen door de wingerd, maar ook door het bestrijden door middel van spuiten . Hiermee waren we begonnen om het vuil en vooral de wingerd weg te krijgen. Dit was niet zo'n succes. De opbrengst van dit jaar was 137 bossen gesorteerd hout. Dit was minder dan we hadden gehoopt. We besloten het volgende jaar intensiever te spuiten om de wingerd er onder te krijgen. Dit had niet het gewenste resultaat. Veel bomen zijn dood gegaan en we hadden dit seizoen ongeveer 100 bossen gesorteerd hout. Dit kwam niet alleen door het spuiten en de wingerd, maar we hadden nu ook "het zwart" in het hout zitten. Dit blijkt, na wat leeswerk, door verkeerd stekken. Dit hebben we deze winter aangepast.
Dit jaar willen we stoppen met spuiten en weer gaan wieden. We hopen dat het dan beter gaat en er minder bomen dood gaan en dat we meer opbrengst krijgen.

Misschien dat er langs deze weg mensen zijn die ons kunnen adviseren of helpen. Dit zouden we zeer op prijs stellen.

Namens vlechtgroep Biesbosch.


* De redactie vroeg zich af of het cijfer 0 klopte. Hierop kreeg zij het volgende antwoord:
"Beste Jan, als je een griend inplant mag je blij zijn dat alle stekken het eerste jaar aanslaan. Wat er dan aan hout afkomt is te verwaarlozen omdat een stek zich het eerste jaar richt op zijn wortelgestel. Pech hadden we zeker niet want bijna alle stekken sloegen aan."