NIEUWS | - >> | - >> |Ledendagen in Zuiderzeemuseum Enkhuizen

LEDENDAGEN 2017

Najaarsdag in asperge- en champignonmuseum "De Locht" te Melderslo

Het bestuur nodigt alle leden en overige belangstellenden uit voor de najaarsdag op 8 oktober 2016 in Melderslo.
Vanaf 10.30 uur is de ontvangst met koffie en vlaai, gevolgd door een rondleiding. Om 12.30 uur is de lunch, waarna verder het museum bezocht kan worden of kan worden deelgenomen aan de workshop Catalaanse bodem.
Om 15.30 uur wordt gezamenlijk afgesloten.

Najaarsdag in openluchtmuseum Eynderhoof

Van het bestuur

Graag nodigen we jullie uit voor de najaarsdag, die we dit jaar willen houden op zondag 4 oktober in Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, Mildersplaat 1, 6034 PL Nederweert Eind.

Het foldertje van het museum vermeldt, dat het museum dit jaar 25 jaar bestaat en dat de mogelijkheid er is om de pottenbakker, de mandenmaker en de klompenmaker te ontmoeten; of proef vers gebakken brood, de eigen honing of stroop. Bekijk de prachtige gebouwen en de aangelegde thematuinen. Of geniet vanuit een plek op het terras voor de herberg.

Eynderhoof is een levend museum waarbij de vele vrijwilligers graag vertellen over hun ambacht en de producten, die nog op ambachtelijke wijze gemaakt worden.
We verwachten jullie tussen 11.00 uur en 11.30 uur in Eynderhoof en zorgen, dat koffie of thee met vlaai dan klaar staat. Daarna hebben we een gids geregeld, die een rondleiding verzorgt over het museumterrein, met aansluitend een streeklunch in het museum. Alles voor rekening van de VvV.

De eigen bijdrage voor deze najaarsdag bedraagt € 7,50 p.p. ( zeven euro vijftig ). Dit bedrag met opgave van uw lidmaatschapsnummer en aantal deelnemers( dit mogen ook bekenden, niet leden van de vereniging zijn) graag voor 15 september overmaken op Bankrekening: IBAN nummer: NL 81 RABO 038 38 37 200 t.n.v. Vereniging van Vlechters te Druten.
Buitenlandse leden: IBAN nr: NL 81 RABO 038 38 37 200 BIC code: RABONL2U t.n.v. Vereniging van Vlechters te Druten.

We hebben deze dag uitgekozen, omdat er op Eynderhoof dan ook een speciaal programma is namelijk "Ambachten in bedrijf". Er zijn deze dag demonstraties van de smid, de kuipers, de houtbewerker, de mandenvlechters en de houtzager. In zagerij "Bij Maantje" worden die dag bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken. En de bakkers bakken in het bakhuis op ambachtelijke wijze vlaaien en de bekende Eynderhoof knapkook. Verder wordt de muziek verzorgd door de "Coconblazers".


Jubileum Vlechtfestival 10 jaar VvV

Datum: 6 en 7 september 2014
Locatie: 'Winery and herbs' Boxtelseweg 23, 5481 VE te Schijndel
Op beide dagen is er een markt, waar iedereen een stand kan inrichten met aan vlechten gerelateerde zaken, zoals mandwerk, kunstvlechten, materiaal en gereedschap en dergelijke. Eén ruimte is gevuld met een expositie van manden, vlechtwerk en gereedschappen.
Op zaterdag is er een "kennisdag" met presentaties, lezingen en demonstraties.
Informatie te verkrijgen of aanmelden bij:
Mieke Langenhuizen 040 2351775 of E-mail: mieke@wilgennest.nl
Luciënne Krämer 0228 318622 of E-mail hansenluciennekramer@ziggo.nl

Actuele voortgang in de berichtgeving over dit onderwerp staat onder de kopjes "nieuwsbrief" en "jubileum" in de linker menubalk.


ØRNEN 1897

Van 20 t/m 24 september as zal in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven een uniek kunstproject plaatsvinden: ØRNEN 1897. Op 11 juli 1897 vertrekt in Spitsbergen een merkwaardige expeditie naar de Noordpool. Drie mannen stijgen op in een waterstofballon, ervan overtuigd dat dit de enige manier is om het poolijs te overwinnen. De ballon waarmee ze opstijgen, noemen ze de 'Ørnen' (Adelaar). Maar ze worden nooit meer levend teruggezien. ØRNEN 1897 brengt met beeldende kunst, muziek, film en literatuur een hommage aan de gedrevenheid van deze ontdekkingsreizigers, aan de droom die hen voor ogen stond. Blikvanger in deze installatie is een in wilgenhout gevlochten zeppelin van 35 meter lang en 4,5 meter doorsnede, het met zijdepapier overspannen skelet van een luchtschip: het 'skelet van een droom'. Voor verdere informatie en het volgen van de voorbereidingen van de expositie verwijzen we u naar de volgende sites http://geodecknews.blogspot.nl/
www.facebook.com/Ornen1897

De openingstijden van de expositie zijn:
vrijdag 20 september 11uur - 22uur
zaterdag 21 september t/m dinsdag 24 september 11uur - 18uur

U bent van harte welkom!Het Nationaal vlechtfeest gaat door
aldus Rien Brinkman
In het vlechtbulletin 35 van juni 2013 is aangekondigd, dat de VvV zou gaan proberen om een nationaal vlechtfeest te organiseren in samenwerking met VIVARA. Wel, dat feest gaat er komen; het gaat heten "Nationaal Natuur- en Vlechtfestival". Inmiddels doen er aan beide dagen ruim 10 deelnemers mee en het aantal groeit nog. Het aanbod is uitermate gevarieerd, van coracle tot eendenbroedkorf en fijnscheenwerk aan toe. De VvV zorgt voor de vlechtactiviteiten; VIVARA zorgt voor alle faciliteiten die zo'n festival met zich meebrengt. Naast vlechtwerk zullen er ook diverse natuurorganisaties acte de présence geven. Wie wat nieuwe ideeën op wil doen, boeken of gereedschap aan wil schaffen, moet zeker eens komen kijken. Of wat we eigenlijk nog liever zien, neem een mand in wording of vlechtwerkje mee en kom gezellig meedoen. Hoe dan ook: mis het niet.Tot ziens in Vierlingsbeek.

De datum: 7 en 8 september 2013 van 10.00 to 17.00 uur
De locatie: Overloonseweg 11c Vierlingsbeek

Nieuwe links toegevoegd

In het menu in de linker balk zijn enkele nieuwe links toegevoegd onder "overige websites"; een die naar de combinatie van vlechten en kunst verwijst, en een die verwijst naar filmpjes zoals die onder andere op You Tube te vinden zijn. Er zullen er nog wel meer volgen.Floriade 2012 "Trough animal eyes"

In opdracht van VIVARA en IVN is door een groep studenten tuin- en landschapsinrichting van de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp een ontwerp gemaakt voor een deel van de Floriade 2012 in Venlo. Van dit ontwerp, met de naam "Trough animal eyes", maakt een levende wilgentunnel deel uit. Deze tunnel is ongeveer 15 meter lang, 1,80 meter breed en 2,20 meter hoog. De tunnel geeft op twee plekken toegang tot een vijver.

Zaterdag 3 maart werd deze tunnel door een groep van enthousiaste vrijwilligers, waaronder een aantal leden van de Vereniging van Vlechters, gevlochten van bleeslatten (wilgenstaken). De eerste wilgentenen-staak van 5 mtr lengte werd door de voorzitter van de VvV, Rien Brinkman, en de jongste IVN’er, Niels Beenen, diep in de grond geplant, want het wordt een “levende” tunnel. Het wordt een tunnel met diverse in- en uitgangen, hoogteverschillen en creatieve vlechtwerken in de wanden (zoals doorkijkjes en vlinders, harten etc.)die zeker een bezoek waard is.


Index Vlechtbulletin bijgewerkt

De index van het Vlechtbulletin is door Ans Habraken bijgewerkt tot en met het nummer van December 2011. Deze index beslaat nu alle Vlechtbulletins van 2004 - 2011.

Overlijden Jan Antonissen

5-December-2011: De vereniging heeft het trieste bericht ontvangen dat ons lid Jan Antonissen uit Klein Zundert op 61 jarige leeftijd is overleden.
De uitvaartdienst voor Jan vindt plaats op vrijdag 9 december om 15:00 in de parochiekerk H.Willibrordus te Klein Zundert.

Onze vereniging actief op het vlechtfestival
in Nowy Tomysl (Polen)- 2011In Augustus-2011 zijn we met enkele leden naar een internationaal vlechtfestival in Nowy Tomysl in Polen geweest. We hebben daar twee gevlochten molens (een van wilg en een van stro) tentoongesteld. Ook hebben we deelgenomen aan een "wedstrijd" waarin wij als groep in twee dagen tijd ter plekke nog een derde molen gevlochten hebben.

In de volgende uitgave van het vlechtbulletin vind je een uitgebreid verslag. Voor wie niet wachten kan, hier is een link naar een website van een poolse krant met alvast wat foto's.

Correctie Vlechtbulletin nr. 27 / juni 2011

In het artikel over de najaars'vlecht'dag op 8 oktober 2011 dat op pagina's 26 en 27 staat is het tekstduiveltje actief geweest.

Overal waar "horizontaal visgraatmotief" staat dient u "verticaal visgraatmotief" te lezen.
De vraag van de heer Rauws is dus "wie kan een mand met een verticaal visgraatmotief maken".

Lange tenen, dunne schenen

Een artikel met deze titel is te vinden in het blad Buitenleven, nummer 1 van 2010.
Voor dit artikel is men op bezoek geweest bij de enige professionele fijnscheenwerkster van Nederland Esme Hofman.

Het hele artikel kunt u hier bekijken.

Lezersfoto "Belgisch Rood"

In "de Stentor" van 2 januari 2010 staat een hele mooie foto van een veld met Belgisch Rood.
Klik hier om hem te bekijken.